A csoportmunka-támogatás alapja egy, a Microsoft Active Directory rendszerén alapuló felhasználó-nyilvántartás, amit a GPL licencelésű Samba 4 valósít meg.

Ennek lényege, hogy a felhasználók adatai (név, cím, beosztás, elérhetőségi adatok, stb.) egy bejegyzésben tárolódnak, melyek a szervezet belső címtárát alkotják - így az azonos szervezethez tartozó felhasználók egymás elérhetőségeit a saját címtárukban azonnal láthatják.
Az adott bejegyzéshez tartozó jelszó a bejegyzésben megnevezett felhasználót azonosítja is, így biztosítható a különböző szolgáltatásokhoz való hozzáférés.

A csportmunka lehetőségeit erre a címtárra épülve a SOGo alkalmazás biztosítja. Többek között egy webfelületet is nyújt, amelyen keresztül a felhasználók elérik a leveleiket, naptárukat, a szervezet saját címtárát, és azokat a névjegyeket, amelyek azokhoz a személyekhez tartoznak, akikkel kapcsolatba léptek (leveleztek velük, elmentették a telefonszámukat, stb.).
Ezen belül a naptárak megoszthatók másokkal - pl. azonos projekten dolgozók, asszisztens és vezető között -, így lehetővé téve másoknak, hogy az időbeosztásukat elérjék, esetleg módosítsák.
Ugyan így elérhetővé tehetőek a levelezés egyes könyvtárai.

Ezek az alaplehetőségek az ownCloud rendszerére épülő fájltárolással bővíthetőek, melynek szintén elérhetőek egy webes felülteten, ahol rendszerezhetőek a dokumentumok, megoszthatók másokkal. Fájltípusonként más-más lehetőségek is vannak a megtekintésre/meghallgatásra vonatkozóan, de természetes szövegfájlokat még szerkeszteni is lehet anélkül, hogy letöltenénk őket.

További kiegészítés még az Openfire XMPP csevegőjének használata, melynek segítségével egy olyan eszköz kerül a szervezet birtokába, mint a Skype vagy a néhai MSN - mindez annyi különbséggel, hogy nincsenek külső felhasználók, és a kommunikáció nem megy keresztül más szervereken, csak azon, amit az adott szervezet használ.

Ezek a szolgáltatások nem csak webes felületen, hanem különböző kliensprogramok használatával közvetlenül is elérhetőek a legtöbb számítógépen és mobil eszközön egyaránt.