A kérdés bővebben

Vannak olyan címek a címjegyzékemben, amiket már nem én használok, hanem a kolléganőm, viszont megeshet, hogy nekem is szükségem lesz még rájuk. Sok címről van szó, közel kétszáz. Hogyan tudom Thunderbird alatt egyszerűen megosztani ezeket a névjegyeket?
A webfelületen van rá mód, de egyesével nagyon bonyolult lenne.

Válasz

Ha a Thunderbird alatt már beállításra került a SOGo Connector és a SOGo Integrator, akkor nagyon könnyű dolgunk van. Integrator nélkül sajnos csak a webfelület marad.

Első lépésként nyissuk meg a Thunderbird címjegyzékét, és az Új címjegyzék... ikonnal csináljuk új címjegyzéket.

Ezt követően kattintsunk arra a címjegyzékre, amely a megosztandó elemeket tartalmazza, és a jobb oldali listábak keressük ki őket, és a Ctrl billentyű folyamatos nyomva tartása mellett kattintsunk rá a megosztandó elemekre. Ha mindet kijelöltük, akkor az egérrel húzzuk át az új címjegyzékbe.

Ekkor a régi címjegyzékből eltűnnek, és az újba kerülnek át. Mivel a címjegyzék továbbra is az Öné, ezekhez ezentúl is hozzáfér.

Az új címjegyzéket kiválasztva meggyőződhet arról, hogy a címek szerepelnek a jobb oldali listában.

A SOGo Integrator lehetőséget ad arra, hogy címjegyzéket megosszunk. Ha jobb gombbal a nemrég létre hozott címjegyzékre kattint, akkor válassza a Megosztás... lehetőséget. A megjelenő párbeszédablakban csak az alapértelmezett kapcsolat van, ami lehetőséget ad az összes címjegyzék elérésére és szerkesztésére. Ha ennél többre van szükség (pl új címek felvitelére, régiek törlésére), akkor a Hozzáad... gombbal kell kiválasztani a kívánt kolléganőt, és miután a neve megjelent a panelen, egy dupla kattintással lehetőség van további jogok megadására.

A kolléganő ezt követően a címjegyzékében a Feliratkozás egy címjegyzékre... lehetőséget kell, hogy válassza, majd az Ön nevét kikeresve, az adott címjegyzéket fel tudja venni a sajátjai közé.

Az alapértelmezett megosztási beállításokat is lehet módosítani, és így mások számára teljesen elérhetetlenné tenni a címjegyzéket.