A kérdés bővebben

Eddig az ownCloud-omat az adminisztráció updaterével tudtam frissíteni a webfelületen keresztül.

Jelenleg az 5.0.13-as verzió van fenn, és az updater alkalmazás jelzi is a 6.0.0a verzió meglétét, ám a frissítés nem működik úgy, mint régen, nem tudom update-elni a szervert az új verzióra.

Mit kell tennem, ha az új verziót szeretném használni a meglévő adatok megtartása mellett?

Válasz

A probléma valós, az updater applet nem képes főverziók közötti automatikus verziófrissítésre. Ezt csak kézzel tudjuk elvégezni.

 1. Először is kapcsoljuk ki az alkalmazások között azokat a modulokat, amelyek nem az ownCloud rendszer alapmoduljai, de használjuk őket (pl. superlog, mozilla_sync, stb.). Ezeket ugyanis külön, a rendszerfrissítést követően tudjuk frissíteni, és mivel nem biztos, hogy kompatibilisek a 6-os verzióval, csak problémát okozhatnak.
 2. Ha evvel megvagyunk, akkor állítsuk le a webszervert (ez többnyire az Apache, de lehet Nginx vagy Lighttpd is).
 3. Készítsünk az adatbázisról biztonsági másolatot (pl. MySQL esetén a mysqldump paranccsal).
 4. Mentsük el a weboldal tartalmát a data könyvtár kivételével (ebben vannak az adataink).
 5. Töröljük a szükségtelen könyvtárakat és fájlokat (csak a data és config könyvtárakat, és azok tartalmát hagyjuk érintetlenül).
 6. Töltsük le az új alkalmazást (pl. a wget http://download.owncloud.org/community/owncloud-6.0.0a.tar.bz2 paranccsal).
 7. Csomagoljuk ki a fájlt, és az abban lébő owncloud mappa tartalmát mozgassuk a megmaradt data és config könyvtárunk mellé. A rendszer rákérdezhet arra, hogy kívánjuk-e felülírni a config mappánkban lévő példafájlt, de mivel ezt nem használjuk, a válaszunknak nincs jelentőssége.
 8. Indítsuk el a webszervert, amit a 2. pontban állítottunk le.
 9. Nyissuk meg az owncloud-unk oldalát a böngészőnkkel - ekkor végrehajtódik az adatbázis frissítése. Várjunk türelemmel a bejelentkező ablak megjelenéséig, majd lépjünk be adminisztrátori felhasználóval.
 10. Az http://apps.owncloud.com/ oldalon ellenőrizzük, hogy a kikapcsolt alkalmazásoknak van-e a 6-os verzióval kompatibilis változata. Ha találunk, akkor abból a legfrissebb változatot töltsük le, és telepítsük az owncloud-unkba.
 11. Az utólag telepített alkalmazásokat egyesével kapcsoljuk be, és ellenőrizzük a helyes működést.

Ezt követően a rendszerünk már a legújabb, 6-os verzió lesz, és az updater is újból működni fog, ha újabb változat jelenik meg a gyártótól.