A kérdés bővebben

Az oldalon olvasható megoldást használom, és azt szeretném megérteni, hogy a spamszűrő tanítása hogyan történik.

Válasz

A tanítás kétirányú. A karanténból kiemelt, és a felhasználókhoz eljuttatott leveleket a rendszer előbb-utóbb megtanulja, és azok hamarosan nem a karanténba, hanem egyenesen a felhasználókhoz kerülnek.

A felhasználókhoz kézbesített kéretlen leveleket a felhasználónak a saját levelezőprogramjában a LearSPAM mappába kell mozgatni, amelyet a rendszer óránként felolvas, és egy másik tanulási folyamatra használja, melynek következtében előbb-utóbb az adott feladótól nem fog érkezni levél, mert automatikusan a karanténba kerül majd.

A tanulás metódusa

A levelek a tartalomszűrés alapján pontokat kapnak aszerint, hogy mennyiben sértik az általános, tiszta levélre vonatkozó szabályokat. Ezek a pontok egy összpontszámot alkotnak, amelynek van egy határa (esetünkben ez 5).

Ha ezt a pontszámot a levél túllépi, akkor a karanténba jut.

Van azonban a pontozásnak egy változó része, ezt AWL indexnek nevezik (Auto White List - automatikus fehérlista - a feketelista kifejezés ellentéte). Minél több alkalommal kapunk valakitől jó levelet, annál inkább csökken az AWL index. Ugyanígy csökken akkor, amikor a karanténból kézbesítjük.

Növekszik azonban, ha a kézbesített levelet a LearnSPAM mappába dobjuk. Ez az AWL index hozzá adódik a levél pontszámához, és ezt követően értékelődik ki.

Ha pl. egy feladó levelei rendszeresen magas, 5 fölötti pontszámot kapnak, és azt mindig megtaníttatjuk a rendszerrel, akkor annak az AWL indexe előbb-utóbb negatív értékbe megy át, így az eleve rossz pontszámot javítani fogja - kell hozzá egy kis idő, de a rendszer megtanulja, és hamarosan nem kerül a karanténba.

Ugyanígy működik a tanítás visszafelé is. Ha a kéretlen levél pontszáma nem éri el az 5-öt, ám sokszor dobjuk át a LearnSPAM mappába, az AWL index akkorára nő, hogy át fogja lépni a határt, és többé nem fog minket zavarni, mert automatikusan a karanténba kerül.