A kérdés bővebben

Egy tárgyaláson szükségem lesz egy PDF fájlra. Van ownCloud-unk, amiben a fájl elérhető, azonban ahová megyek, ott nincs mobil internet térerő.

Nem szeretném csak emiatt kinyomtatni. Megoldható, hogy az eszközömön ideiglenesen elérjem a fájlt így is?

Válasz

Természetesen, az ownCloud kliens képes a fájlokat a mobil eszközön tárolni - kicsit másképp, mint a PC-s kliensek.

A helyben tárolt fájlok jelöléseLehetőleg, még egy olyan helyen, ahol van Internet elérés, a mobil eszközön indítsa el a klienst, és tallózza ki, majd nyissa meg a kívánt fájlt.

Ekkor a kliens letölti, és az eszközön eltárolja azt, egészen addig, amíg azt le nem törli. A készüléken ideiglenesen tárolt fájlok ikonja a kliensben egy kis zöld háromszöggel és egy letöltést jelző nyíllal lesznek jelölve, mint a mellékelt képen.

Ebben az esetben ezek a fájlok akkor is megnyithatóak, ha az eszköz éppen nem kapcsolódik az Internetre.

Fájlokkal végezhető műveletekMeg kell jegyezni azonban, hogy ez némileg biztonsági kockázatot is jelent, hiszen ezek a fájlok az eszköz fájlkezelőjéből akkor is kitallózhatóak, ha az ownCloud kliensbe nem lép be.

Így, amikor már nem lesz szüksége az adott fájlra, azt a készülékről távolítsa el.

Tartsa az ujját a fájlon, és megjelenik egy kontext menü, amiben az adott fájllal való műveletek érhetőek el.

A kiválasztott fájl törlési lehetőségeiEzek közül válassza az Eltávolítás lehetőséget.

Ezt követően a kliens rákérdez, hogy pontosan mit szeretne tenni. Ha a felhőből akarja eltávolítani a fájlt, akkor a A szerveren lévő és a helyi lehetőséget válassza.

Ha azonban csak a készülékről akarja törölni a helyi másolatot, de a fájlra még szüksége van, ezért a felhőben lévőt szeretné megőrizni, akkor a Csak a helyi példány lehetőséget kell, hogy kiválassza.

A fájl másolata már nics az eszközönEz utóbbi lehetőség esetén a fájl ugyanúgy megtalálható lesz minden egyes kliensében, ám a mobil eszközön nem lesz elérhető, csak akkor, ha a kliensbe belép, és ismét letölti/megnyitja.

Fontos: az adatainak nagyobb biztonsága érdekében a mobil eszközökön lévő ownCloud klienshez mindig rendeljen egyedi PIN kódot, amelynek ismeretében lehet csak a klienst használni.