A kérdés bővebben

Azt vettem észre, hogy minél több levelem van a postafiókomban, annál jobban lelassul a Thunderbird levelezőm. Nagy a levélforgalmam, vannak napok, amikor közel száz levelem is érkezik. Mi lehet a probléma?

Válasz

A Thunderbird levelezőprogram a (nagyjából a 17-es verziótól kezdve) alapértelmezetten bekapcsolt szinkronizációs beállításokkal települ.

Ez azt jelenti, hogy akkor is hozzáfér a leveleihez, ha a gépen nincs internetkapcsolat. Ez jellemzően akkor hasznos, ha notebookkal dolgozik, mert útközben, ahol esetleg nem tud az internetre kapcsolódni, el tudja olvasni azokat a leveleket, amelyek fontosak.

És itt a kulcsszó a fontos.

A Thunderbird ugyanis minden alkönyvtárra engedélyezi a levelek megtartását, ami nem előnyös, ha nagy a levélforgalom. Éppen azért azt javaslom, hogy úgy rendszerezze a leveleit, hogy csak azok legyenek a gépre szinkronizálva, amelyek valóban fontosak.

Ezt az alábbi módon érheti el (működő internetkapcsolat mellett):

  1. A postfaiók beállításainál kapcsolja ki a teljes szinkronizációt. Ekkor a gépről törlődnek a leszinkronizált levelek, de a kiszolgálón még hozzáférhetőek, nem fog elveszni levél.
  2. Csináljon egy külön mappát a postafiókban a fontos leveleknek.
  3. Az új mappa tulajdonságainál állítsa be a mappára vonatkozó szinkronizálást.
  4. Mozgassa a gépen megtartandó leveleket az új mappába (akár menüműveletekkel, akár fogd-és-vidd módszerrel).

Ezt követően a mappában lévő levelekről másolat készül, így azok minden esetben elérhetőek lesznek, függetlenül attól, hogy a gép kapcsolódik-e az internetre, vagy sem.

Természetesen a jövőben érkező leveleket, amelyek fontosak, be kell mozgatni ebbe a mappába ahhoz, hogy azok mindig elérhetőek legyenek