A kérdés bővebben

Sokszor hallani mindkét kifejezést, és sok esetben teljesen-, vagy majdnem ugyanazt értik alatta. Van különbség a kettő között?

Válasz

A kérdés jogos, sok esetben keverik is a két fogalmat, ugyanis a folyamat működése többé kevésbé azonos, ám a cél az, ami tulajdonképpen megkülönbözteti a két dolgot.

A mentést akkor készítjük, amikor egy használatban lévő adathalmazt szeretnénk megóvni attól, hogy valami hiba vagy egyéb probléma következtében kárba vesszen, tehát alapvetően elővigyázatossági szempontból az adatok megóvása a lényeg.

Az archiválást akkor csináljuk, amikor egy adathalmazra már nincs folyamatosan szükségünk, és akár le is törölhetnénk, de biztos-ami-biztos alapon inkább megőrizzük az utókornak, hátha egyszer-kétszer még szükség lesz rá. Tehát az adatok megőrzése a jövő számára a cél.

Archiválás történhet ugyanolyan médiára (szalag, optikai lemez, stb.) mint a mentés, ám komplexebb rendszerek esetén külön szervereket üzemelnek be az archivum tárolására és kezelésére - pl.
Ha egy adott cégnél az aktívan használatos adatbázis mérete roppant nagy, és fontos, hogy a teljesítmény mindig jó legyen, azokat az adatokat, amelyek már módosulni nem fognak, és ritkán van rájuk szükség, az archivumba mozgatják át annak érdekében, hogy az éles oldalon a teljesítményt a túl nagy adatmennyiség ne rontsa le, ám azok továbbra is elérhetőek legyenek, ha szükséges.

Tehát archiválni úgy is szoktunk, hogy azok az adatok továbbra is használatban vannak, csak egy - esetenként akár kisebb teljesítményű - külön infrastruktúrán.