A kérdés bővebben

Gyakran kapok hírleveleket az email címemre, amiket nem emlékszem, hogy megrendeltem volna. Ezek SPAM-ek, vagy nem?

Válasz

A válasz nem egyszerű, ugyanis mindkét eset lehetséges. Sok olyan weboldal van, ahol a regisztráció alkalmával be lehet jelölni a hírlevél igényt. Sok esetben ez a jelölő alapértelmezésként ki van pipálva, így, ha nem figyelünk oda, megrendeljük a hírlevelet.

Általában az adatvédelmi nyilatkozat tartalmazza azt a leírást, hogy az adott oldal mihez kezd a regisztráció során birtokába kerülő adatokkal. Ha ebben szerepel az, hogy az email címet marketing célra felhasználják, és ezt Ön a regisztrációkor elfogadja, akkor hozzájárul ahhoz is, hogy nem csak az adott oldal, de annak társoldalai is küldhetnek az Ön részére hírlevelet.

Ha Ön egy ingyenes, webes levelezőrendszert használ (pl. freemail, citromail, gmail, stb.), akkor a regisztrációkor hozzájárult ahhoz, hogy erre az email címére küldhetnek Önnek a szolgáltató tudtával reklám jellegű levelet.

Ha ezen lehetőségek valamelyike fennáll, akkor a hírlevél küldése szabályosnak tekinthető. A tartalma azonban nem mindig felel meg a kívánalmaknak. A hírlevélben ugyanis kell lennie egy olyan internetes hivatkozásnak, amelynek a közvetett, vagy közvetlen használatával lehetősége van arra, hogy a hírlevélről leíratkozzon. Ha ez hiányzik, akkor függetlenül a küldés szabályosságától, a hírlevél ugyanúgy nem felel meg a törvényi követelményeknek, mintha kéretlenül kapta volna.

Ha már nem kívánja kapni a hírlevelet, akkor először mindig válassza a leiratkozást. Ha ezután is jön, reklamáljon az oldal üzemeltetőjénél. Ha ez is sikertelen, csak akkor forduljon jogorvoslatért, ugyanis lehetőleg mindent el kell követnie annak érdekében, hogy az előzőleg megrendelt hírlevelet visszamondja, ha erre a technikai lehetőségek adottak.

Ha kizárható, hogy a hírlevél a fenti, törvényes lehetőségek következtében jött, vagy a leiratkozásra nincs mód, akkor panasszal élhet az illetékes hatóságoknál.