Egy nap alatt két olyan email szolgáltató szüntette meg a tevékenységét, aki az ügyfeleinek biztonságosan működő elektronikus levelezést nyújtott - azaz, garantálta a felhasználóinak, hogy az ő kommunikációjuk privát, és mások számára nem hozzáférhető.
Nem avval van baj, hogy bezártak, hanem avval, amivel ezt a lépést indokolták.

Ugyanis röviden és velősen: nem tudják garantálni azt, amit a felhasználóknak ígérnek.

Vagyis azt, hogy a rajtuk keresztülmenő email forgalom nem jut más kezébe. Hogy ki az a más?

Elég annyit tudni, hogy a Lavabit volt az egyik olyan szolgáltató, aki többek között Edward Sowden-nek is biztosított szolgáltatást az utóbbi időben.
Messzemenő következtetéseket ne vonjunk le abból, hogy röviddel a hír megjelenése után egy másik cég, a Silent Circle is leállította a hasonló szolgáltatását.

A Lavabit oldalán lévő bejegyzés sezrint szerették volna megindokolni a szolgáltatás leállításának az okát az ügyfeleiknek, azonben erre nem kaptak engedélyt. Hogy kitől? Hmmm... Nem Voldemort-tól.

A kattintásra felnagyítható képen sárgával kiemelt terület hevenyészett fordítása valahogy így fest:

A történtek számunkra fontos tanulsággal jártak: kongresszusi határozat vagy legfelsőbb bírósági precedens hiányában erősen ajánljuk mindenkinek, hogy a személyes adatait ne bízza olyan cégre, amely valamilyen szinten is kötődik az Amerikai Egyesült Államokhoz.