Digitális bűnözésElőbb a Snapchat szolgáltatása esett áldozatul egy jóindulatú támadásnak, majd a Skype Twitter csatornáját törték fel a Szír kormányzati hackersereg tagjai.

Az első esetben mintegy 4,6 millió felhasználó adataihoz fértek hozzá, az utóbbi esetben pedig csupán figyelmeztető üzenet került ki a weboldalra.

A Snapchat egy fényképek és videók küldözgetésére szakosodott alkalmazás. Még a nyár végén biztonsági auditon esett át a vállalat, ahol fel is tárták a hibákat, ám az üzemeltető ennek ismeretében sem tett lépéseket a biztonsági rések megszüntetésére.

Ezt most egy hacker kihasználta, és ellopta a felhasználók adatait, melyet közzé is tett - igaz, a telefonszámok és felhasználónevek utolsó két karakterét elrejtette, így gyakorlatikag a személyiségi jogok nem sérültek, ám mindenképpen bosszantó, hogy egy nagy szolgáltató az ismert biztonsági hibák ellenére nem tesz semmit több hónapig azért, hogy ezeket kijavítsa.

Friss információ: A Snapchat vezérigazgatója Evan Spiegel nyilatkozott a sajtónak. Szerinte a problémát túlreagálják, hisz senkinek az adatai nem kerültek nyilvánosságra, ezért a bocsánatkérést sem tartja szükségesnek. Mindenki vonja le saját maga ebből a tanulságot.

A Skype Twitter oldalát a SEA törte fel, és helyezett el ott jó pár üzenetet, melyet a Snowden által kiszivárogtatott információkra alapoznak.

skype-twitter-hack
Figyelmeztetik a felhasználókat, hogy ne használják a Microsoft termékeit, mert ahhoz a kormányzati szervek könnyedén hozáfének - itt az utalás egyértelműen az NSA tevékenységére történt.

Az üzenetet mintegy 8000 példányban tweetelték ki, így a szakembereknek több, mint két órájába telt, míg eltávolították a nem kívánatos felhívást.

Forrás: The Verge (1, 2)