NSA - iPhone kapcsolatAhogyan az óévbúcsúztató blogbejegyzésemben is utaltam rá, folytatódni fognak a PRISM botránnyal kapcsolatos meglepetések.

A cikk végén megemlítettem, hogy az Apple neve már többször is felmerült a megfigyelésekkel kapcsolatos kiszivárogtatásokban, de konkrétumot róluk és az eszközeikről még nem hoztak nyilvánosságra.

2013 utolsó adag csomagja, amit a Der Spiegel tett közzé, pont erről szól.

Az NSA DROPOUTJEEP projektje pont arról szól, hogy az iPhone készülékek mikrofonja, kamerája, és gyakorlatilag a telefon teljes hardvere távolról elérhető, vezérelhető.

Azaz pl. a beépített kamera nem csak megfigyelésre használható, hanem arra is alkalmas, hogy a tulajdonos tudta nélkül képeket készítsen, és azt egy titkosított adatfolyamban küldje el az NSA részére.

Az alábbi dokumentum ennek a mechanizmusnak a működését mutatja be.

DROPOUTJEEP

Az Apple természetesen mindent tagad. Azt állítják, hogy ilyen, és ehhez hasonló technológiák megalkotásában és a készülékeikbe építésében nem működtek együtt az NSA-vel.

Azaz nem tagadják, hogy a technológia létezik és működik!

Tovább is van, mondjam még?

Azt egyenlőre nem tudni, hogy az Apple ehhez valóban adta is magát, vagy az NSA hackerei olyan biztonsági réseket találtak az eszközökön, ami mindezt lehetővé teszi.

Bár az utóbbi sem kizárható, azt azért nagyon nehéz elképzelni, hogy eddig minderre csak az NSA jött rá, hiszen nap mint nap látnak napvilágot olyan trükkök, amivel a mobiltelefonok - és nem csak az Apple termékei - biztonsági beállításai könnyedén átverhetőek.

Azt sem tudni, hogy ez a - dokumentumok szerint - 2008 óta tartó folyamat csak az akkori készülékekre igaz, vagy a mai napig működő megoldás a legújabb termékeket is érinti. Ha igen, akkor az NSA-nek már nagyon komoly adatbázisa van az ügyfelek ujjlenyomatáról is, hiszen az új készülékekben van ilyen jellegű azonosítás is, ami ráadásul a felhasználók körében roppant népszerű.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. A legutóbbi dokumentumok arról is szólnak, hogy számtalan eszköz, amelyen működő WI-FI kapcsolat van, akár 13km távolságról is lehallgatható egy erre a célra megalkotott készülék segítségével.

A dokumentumok nem térnek ki arra, hogy csak bizonyos eszközökre vonatkozik ez a lehetőség, vagy egy adott WI-FI kódolási metódusra, vagy ez független az egyéb beállításoktól és a gyártóktól egyaránt, így minden eszköz lehallgatható.

Források: LibertiVoice, BGR, AppleInsider

Frissítés!

Nézegettem még egy-két - az Interneten fellelhető - dokumentumot a legutolsó kiszivárogtatásból, emiatt is jelöltem be egy részt a fenti dokumentumban, ami nagyítva itt látható.

Mikor készült a dokumentum

Mint ahogyan az a bal alsó sarokban is látható, a dokumentum 2007.01.08-án készült, és 25 évre, 2032.01.08-áig titkosították.

Mit is jelent ez, hiszen a híradásokban mindenhol a jobb felső sarokban látható dátum (2008.10.01) szerepel, ám az vélhetően a digitális irattárból való kiemelés dátuma, amikor az Snowden kezébe került.

A dokumentum viszont sokkal, közel két évvel korábban készült!

Miért is fontos ez? Csupán azért, mert a legelső iPhone 2007.01.09-én, tehát egy nappal a titkos dokumentum születése után került bemutatásra Steve Jobs által, kereskedelmi forgalomba pedig bő fél évvel később, 2007.07.29-én került.

Felmerül tehát a kérdés, hogy egy akkor még nem létező telefonról hogyan készülhetett előre olyan leírás, amely arról szól, hogy az adott termék hogyan hasznosítható, hogyan irányítható az USA nemzetbiztonsági szolgálata által?

A fenti, általam is közzé tett dokumentum az interneten számos helyen fellelhető, bár néhol a lap alja hiányzik.