Ismét jó hírekkel jelentkezett Frank Karlitschek a készülőben lévő ownCloud 6-os verziójával kapcsolatban.

A múltkor már jó néhány részletet felfedett az új verzióról, de lehetett érezni, hogy valami titok is lappang a háttérben.

Az egyik hír, hogy az ownCloud 6-os verziójának Béta 1-es változata már letölthető és tesztelhető, továbbá a nemrégiben átalakult közösségi weboldalon is olvashatunk a 6-os verzió újdonságairól, és a továbbfejlesztett szolgáltatásokról.

Karlitschek a mai blogjában azonban - enyhén szólva - bombát robbantott egy vadonatúj fejlesztéssel kapcsolatban.

Az eddig sem volt titok, hogy az ownCloud webfelületén az ODF fájlformátumú dokumentumok a böngészőn keresztül megjeleníthetőek voltak, akár egy PDF fájl, vagy egy kép, így nem volt szükség arra, hogy ezt letöltsük, ha csak bele akartunk nézni, és a közelben csak egy böngésző állt a rendelkezésünkre.

Most azonban ennél sokkal több lehetőségünk lesz, és ehhez sem kell más, csak egy böngésző.

A dokumentumainkat ezentúl ugyanis szerkeszteni is fogjuk tudni, sőt, ha a dokumentum egy megosztott könyvtárban van, vagy magát a dokumentumot osztottuk meg, csoportmunka keretében egyszerre többen is szerkeszthetik az adott fájlt.

A képre kattintva megtekinthető nagyban is

Ez a funkció stílusosan az ownCloud Documents nevet kapta, és a 6-os verzió szerves részét fogja képezni. A közös munkát akár egyéni meghívással is lehet végezni, amely egy emailben elküldött értesítő is lehet csupán - mint pl. egy naptáresemény esetében.

A fejlesztést a KO GmbH-val együtt végzik, a WebODF JavaScript alapú alkalmazáskiterjesztés integrálásával.

Nincsenek szerver oldali megszorítások (mint pl. az Etherpad esetén), nem kell speciális jogosultságokat adni a szerveren futó folyamatoknak, és az adatok mindvégig a szerveren maradnak, saját infrastruktúrán üzemelő szolgáltatás esetén nem kerülnek másik fél kezébe.

A létrehozott fájlok formátuma ODT lesz, ám mivel ez még egy kezdeti változat, nem fogja támogatni az összes funkciót, amelyeket pl. egy LibreOffice Writer tud.