Augusztus első felében számoltunk be arról, hogy a Lavabit, amely biztonságos (titkosított) levelezést nyújtott a felhasználóinak - többek között Edward Snowdennek is - hirtelen megszüntette a szolgáltatást, és a felhasználóitól bocsánatot kérve, a weboldalt is leállította.

Sok találgatás látott napvilágot azóta, hogy mi történhetett pontosan. Most végre fény derült a történtekre.

Mint ismeretes, az FBI - többek között Snowden tevékenységei után kutatva - megkereste a szolgáltatót, hogy engedélyezze az egyik levélfiókhoz való hozzáférést egy olyan eszközzel, amely lehetővé teszi, hogy a postafiók valós forgalma a kormányhivatalon keresztül látható legyen.

Ez még önmagában nem lett volna probléma, hiszen bírósági végzés is szólt erről, tehát a kérés hivatalos volt. Azonban ehhez az FBI részére olyan SSL kulcsokat is át kellett volna adni, amelyek nem csak egy, hanem az összes fiók adataihoz való hozzáférést lehetővé teszik.

A Lavabit - a többi ügyfél személyiségi jogaira, és arra hivatkozva, hogy a végzés csak egyetlen felhasználó megfigyelésére jogosítja fel az FBI-t - egy olyan kompromisszumos javaslattal állt elő, hogy a rendszerüket (két napon belül) átalakítják úgy, hogy minden felhasználó személyes titkosító kulccsal rendelkezzen, és így a hivatal csak a ténylegesen megfigyelt postafiókhoz férjen hozzá.

Ezt a kérést azonban a bíróság elutasította, így a Lavabit döntéskényszerbe került: vagy meghajol a kormányhivatal akarata előtt, és megszegi a felhasználóinak tett ígéretét, vagy megszünteti a szolgáltatást.

A Lavabit ez utóbbit választotta, így nem kellett a megfigyelt postafiók (és evvel az összes többi) lehallgatását megengednie, elegendő volt az FBI rendelkezésére bocsátani az adott fiók tartalmát, és a vonatkozó naplóbejegyzéseket.

Forrás: Wired, PCWorld