A Francia Csendőrség lecserélte az asztali operációs rendszerek zömét Ubuntu Linuxra, evvel mintegy 40% forrást takarítva meg.

Ezek egy része a szoftverlicenceken, más része pedig az üzemeltetési költségeken térült meg.

Ubuntu Linux használata mellett jelentősen csökken a helyi műszaki beavatkozások számának szükségessége is - mondta Stéphane Dumond őrnagy.

Az átállással megspórolt költségek haszna csak a jéghegy csúcsa. A nyílt forráskódú asztali rendszerek hatékonysága az informatikai irányításban is jelentős.

A csendőrség jelenleg 37 ezer munkaállomáson működtet Ubuntu Linuxot. Jövő nyárra, azt tervezik, hogy már 72 ezerre fog bővülni ez a szám. Ha sikerül, ez lesz Európában - de talán világszerte - a legnagyobb közigazgatási rendszer, amely nyílt forráskódú rendszert használ.

Nem lehetetlen asztali Linuxokat ezresével beüzemelni. Megcsináltuk.

2004-ben kezdődött a folyamat, amikor az irodai programok használatában áttértek OpenOffice-ra, mintegy 90 ezer munkaállomáson. Természetesen evvel egy időben a hivatalos dokumentumformátum is az Open Document lett, mindemellett megőrizték a régebbi formátumokkal való kompatibilitást.

2006-ban Firefox böngészőre és Thunderbird levelezőprogram használatára tértek át, amivel is függetlenítették magukat az asztali operációs rendszer gyártójától.

Az ezt követő két évben a grafikai- és a multimédiás alkalmazásokat váltották le nyílt forráskódú Gimp és VLC programokra, majd 2008 végén az első 5000 munkaállomáson az operációs rendszert is Ubuntu Linuxra cserélték.

2011-től ezek számát folyamatosan bővítették, mindemellett ügyeltek a verziókövetésre is, és előbb 10.04-es, majd 12.04-es verziójú Ubuntura is frissítették a már meglévő munkaállomásokat.

Forrás: Joinup