"Google olvasó"Az Apple-Samsung háború kapcsán is ismertté vált Lucy Koh bírónő az Ars Technika beszámolója alapján kellemetlen hírrel szolgált a 15 éves Google számára.

Pénteki döntésével ugyanis zöld utat adott a Gmail kulcsszavas profilázását felháborítónak tartók egyesült államokbeli bírósági eljárásának.

A funkcionalitást a relevánsabb hirdetések megjelenítése érdekében vezette be a Google, azonban a felhasználók sérelmezik, hogy ugyan a gmail fiókok tulajdonodai hozzájárultak a leveleik ilyettén történő elemzéséhez, azok a felhasználók, akik nem használnak gmailt, viszont gmailes címre küldenek levelet, nem járultak ehhez hozzá.

 

Egy korábbi cikkben beszámoltam arról, hogy a vállalat mivel próbálta a felhozott vádakat kivédeni.

A bírónő szerint azonban az ÁSZF-es védekezés nem állja meg a helyét, ugyanis a nem Gmailt használóktól nem várható el a rendszer feltételeinek hallgatólagos ismerete és megértése, másrészt a szolgáltatás alapvető működéséhez nem feltétlenül szükséges a levelekben való kulcsszóvadászat, amely kérdéseket vet fel az „így működik az üzlet” érvelés külső forrásból származó levelekre való alkalmazhatóságával szemben.

Forrás: PCWorld