Az óriáscég legalábbis ezt állítja abban a kirakatperben, ami már lassan egy hónapja zajlik Kalifornia államban. A Google-t beperelő felhasználók vádja szerint a cég több törvényt is megsért, amikor a felhasználóinak a levelesládájában matat.

Már részleteket is tudhatunk arról, hogy mivel érvelnek a felek.

A felperesek szerint:

A magánlevelek monitorozása (megnyitása, olvasása, a tartalom felhasználása) megsérti a kaliforniai adatvédelmi törvényeket, ugyanakkor törvénybe ütköző a lehallgatást szabályozó szövetségi törvények szerint is.

Az különösen elítélendő, hogy nemcsak a felhasználási feltételeket elfogadó Gmail-felhasználók leveleit monitorozzák, hanem mindazokét is, akik e felhasználókkal nem a Google levelezőszolgáltatásán keresztül érintkeznek, vagyis akik semmilyen módon nem egyeztek bele egy ilyen elemzésbe.

Tehát, ha én a személyes email címemről (amihez a Google-nek semmi köze) levelet írok valakinek, aki Gmailt használ, akkor az én általam írt szöveget a Google az én előzetes beleegyezésem (és tudtom) nélkül elolvassa, elemzi.
Még ha egy automata is teszi ezt, akkor is ez történik.

A Google mindevvel szemben az alábbit állítja:

A levelek rég folyó elemzése, szkennelése teljesen automatizált eljárás, emberi beavatkozás nélkül, mely azt szolgálja, hogy törvényes módon tudjanak hatékony hirdetéseket eljuttatni a felhasználókhoz.

Egyáltalán nem avatkoznak be az emberek magánéletébe, hiszen csak annyi történik, hogy ha a monitorozó szoftver érzékeli, hogy valaki sokat levelez fényképezőgépekről, akkor automatikusan ilyen hirdetéseket dob fel neki. Azt pedig a Google általános, minden szolgáltatásra egyaránt érvényes adatvédelmi alapelvei biztosítják, hogy a személyes adatok ne kerülhessenek ki a rendszerből, ne lehessen velük visszaélni.

Vagyis annak az érdekében járnak el így, akinek a tulajdona az adott Gmail fiók - de ettől én még nem kell, hogy megynugodjak ugye? Nagyon úgy néz ki, hogy a harmadik fél érdekében nem igazán tesz erőfeszítéseket a Google.

A bíró a tárgyalást jövő évre halasztotta, és nagyon úgy fest, hogy a cégóriás permegszüntetési kérelmét nem fogja elfogadni.

Forrás: IT café