Tegnapi blogomban épp a felhőről írtam.

Ma pedig azt látom a hírekben, hogy a Gartner éves Hype-ciklus jelentését hozza szembe a szél, amiben az egyik szereplő épp a felhő, a cloud computing.

Mi ez a jelentés, és mi ez a görbe?

Kattintással felnagyíthatóA görbe azt szimbolizálja, hogy az egyes felkapott új dolgok (az általam is emlegetett divat - hype szleng) mennyire kezdik el érdekelni az embereket, majd egy idő után jön a kiábrándulási szakasz, amikor ez emberek csalódnak az adott dologban.

És ez után jön a legfontosabb rész, amikor rájönnek, hogy az adott dolognak hol a helye a palettán, és elkezdik értelmesen, átgondoltan alkalmazni az adott technológiát.

Jól emlékszem arra az időre, amikor a virtualizáció volt a divat, mindenki, mindent virtualizált, és sokan megégették magukat, akik azt hitték, hogy a virtualizáció mindenre megoldás, és olyanra is használták, amire nem kéne - figyelem, a szakemberek mindig tudják, hogy mit, mire kell/lehet használni, a kereskedő, aki az ügyfelet rábeszéli a technológiára, viszont nem tudja, ő csak eladni akar.
Ma már ezen is túl vagyunk, a virtualizációt már többségében olyankor használják, amikor valóban hasznos, vagy elkerülhetetlen.

A jelentés szerint a felhő technológia most ér a kiábrándulási szakasz aljára. Az emberek most fogják megtanulni, hogy mikor, és mire érdemes használni - azt már tudják, hogy mire nem jó.

Forrás: Gartner