A felhőszolgáltatások piacán hatalmas a verseny. Bár főként a tárhelyszolgáltatások az ismertek (Google drive, Apple iCloud, Microsoft SkyDrive), rengeteg cég és magánszemély használ/bérel virtuális infrastrukturát is nagy amerikai szolgáltatóktól.
Az új idők változást hozhatnak.

Egyes felmérések szerint főként az EU területén élő magánszemélyek és cégek bizalma csappant meg a nemrég kirobbant megfigyelési botrány kapcsán (Edward Snowden robbantotta ki a botrányt nemrég az NSA PRISM nevű programjáról).

A megkérdezett nem amerikai cégek több mint a fele kizártnak tartotta, hogy amerikai illetőségű szolgáltatónál béreljen felhő alapú tárhelyet vagy szolgáltatást.

Egyes elemzők több, mint 10%-os visszaesésre számítanak az elkövetkező két évben. Jó esetben ez csak kb. 21MRD $-t jelent, de nem kozárt, hogy a veszteség a 35MRD $-t is elérheti.

Mint ahogyan azt a múltkori blogomban is írtam, nagyon érdemes elgondolkodni azon, hogy saját felhőt üzemeltessünk - akár GPL alapú szofverekkel -, vagy olyan szolgáltatónál béreljünk ilyesmit, aki nincs gazdaságilag rákényszerítve arra, hogy hasonló szervezetek számára kiadja az ügyfeleit.


Forrás: ZDNet