Sokan használnak Firefoxot, és sokan használnak több eszközt, több operációs rendszert az internetböngészéshez. Hogy, hogy nem, minden eszközre és rendszerre létezik Firefox, és elérhető annak Sync szolgáltatása is, ami lehetővé teszi, hogy az előzményeink, az elmentett jelszavaink, stb. mind-mind azonosak legyenek az eszközeinken.
És megszólal a kisördög is, de nem kell félni!

Mert mit is mond a kisördög: ismét egy szolgáltatás, amelyben a saját adataimat egy olyan helyen kell tárolnom, ahol több ezer/millió másik ember tárolja ugyanúgy a sajátját, evvel kitéve annak, hogy ezeket az adatokat valakik valamilyen úton-módon megszerezzék.

És ez így is van, mondhatni: ez a dolgok rendje manapság.

Ám nincs veszve minden, ugyanis itt a megoldás: ownClood.
Illetve annak egy beépülő modulja, a Mozilla Sync Service.

Mi ez pontosan?

A Mozilla Sync Service plugin az ownCloud rendszert alkalmassá teszi arra, hogy az adatainkat - amiket mások elől természetesen féltünk - a saját ownCloud rendszerünkben tároljunk, azaz nem másnál, hanem a saját infrastruktúránkban.

A Firefox Sync szolgáltatásának beállításakor ugyanis nem kell a Firefox által felkínált közösségi szervert használnunk, hanem csak meg kell adnunk a sajátunkat, pl.

https://mail.enszerverem.hu/data/mozilla_sync/

formában, és ezt követően már biztonságban érezhetjük az adatainkat. Nem kell félnünk, hogy idegenek kezében vannak az adataink, és mégis a felhőben tároljuk őket.

De a saját felhőnkben.