caretoEzt konkrétan nem tudom jobban megfogalmazni, mert hát február első két hetéről beszélünk.

Túl sok esemény nem történt - így nem is akarom túl bőven ecsetelni -, ám volt egykét meghökkentő - amikről mindenképp ejteni kell pár (keresetlen) szót.

A szenzáció

Itt van mindjárt a Careto, azaz a Mask.

A Kasperski labs azonosította és nevezte meg a hó elején. Ez egy olyan féreg, ami Java és Flash sebezhetőségeket kihasználva terjed, operációs rendszertől függetlenül, szinte mindenhol. Mégsem ez az univerzalitás az, ami különlegessé teszi.

A Kasperski szerint a Mask nem mai gyerek, 7(!) éve hozták létre és terjeszkedhetett észrevétlenül. A biztonsági cég szerint a féreg állami megrendelésre készülhetett, mert a tevékenysége alapján fontos - vagy fontosnak tűnő - adatokat szivárogtat egy botnet hálózat felé, amelyet deaktiváltak azonnal, ahogyan a Kasperski beazonosította és vizsgálódni kezdett.

Az adatlopás

Az egyik legnagyobb brit bank, a Barclays 27 ezer ügyfelének az adatait lopták el hackerek. Ez mennyiségileg mindenként a hónapban a TOP, de a pélmát nem ők viszik.

tescoA hazai TESCO érdemelte ki a csúcsot, még akkor is, ha 2200 ügyfél adatairól beszélünk is csupán.

Tehát a hangsúly nem azon van, hogy mit és mennyit, hanem azon, hogy hogyan.

A mostani adatokhoz úgy jutottak ugyanis a hackerek hozzá, hogy egy olyan felhasználónév/jelszó párost használtak, amit még egy korábbi támadás idején szereztek meg. Mókás, hogy egy leleplezett betörést követően nem cserélik le a jelszavakat - ez az ilyen esetekben alapértelmezés. Az, hogy erre mégsem került sor, nem is kommentálandó.

A PRISM ügy

prismViszonylegos csendben telnek a hetek, de azért megtudhattuk, hogy a német IT ipar fellendülésnek örvend a főleg őket érintő NSA lehallgatási ügyek kapcsán. Velük kapcsolatban most derült ki pl., hogy az iraki háború idején Gerhard Schrödert is lehallgatták.

Indonézia és Ausztrália között is kissé feszült lett a hangnem annak apropóján, hogy kiderült: egy vitás ügyük idején az Indonéziát képviselő ügyvédi irodát az ausztrálok az NSA segítségével hallgatták le.

A hét vicce

A Microsoft (Outlook.com) egy olyan szolgáltatással rukkolt elő, amely megkönnyíti az átállást az ő rendszerükre a GMailről.

A figyelmes szemlélő nem csak egy harsány kacajt ejt meg, de egy csepp örömkönnyet is elmorzsol a hír hallatán, majd kézbe veszi a popcornt, és hátradőlve figyeli a Cseberből vederbe című legújabb szappanoperát.

De nagyon remélem, hogy a Microsoft ezt valóban komolyan gondolja, mert viccnek tényleg nagyon rossz...