iPhone-nal belépni tilos!Néhány dologról esett már szó a héten, ezeket csak röviden kommentálnám, ám van pár olyan fejlemény is, ami eddig még nem került szóba.

Természetesen a legújabb NSA sztorik és a kiberbűnözés viszik a prímet, másról manapság már szinte nem is hallani.

Nézzük, mi minden történt 2014 első hetében.

Először is kezdjük a leghangosabb történésekkel: Az NSA és az Apple titkos házassága sokakat megdöbbentett, sokakat meg nem. Azok után, amit az RSA kapcsán megtudtunk, sok jóra nem lehetett számítani, és az is várható, hogy egyre több USA illetőségű gyártó fog még kompromittálódni a jövőben.

NSA fejlesztésLassan tényleg számíthatunk egyes helyeken arra, hogy a magánszféra védelmének érdekében kihelyezik a fenti táblához hasonlókat.

Az Apple meg a nemzetbiztonságiak által fejlesztett kódrészletet lassan tényleg közvetlenül elérhetővé teheti egy ikon formájában a telefonok menüjében.

Ehelyett az NSA - most, hogy sok fronton lebukott, és a vállalatok mellett a magánszemélyek is egyre több figyelmet fordítanak az adatbiztonságra - kódtörő szuperszámítógépet fejleszt, mivel a hátsó kapuk használata helyett az erőforrásigényesebb utat kell a közeljövőben választania.

Sok sikert hozzá, nem lesz egyszerű a feladat - csak nehogy Kínában akarják gyártatni hozzá az alkatrészeket...

Digitális bűnözésAz Újévvel új bűnesetek is jöttek. Kihasználva a nyugati világ ilyenkor szokásos punnyadtságát a szír elektronikus hadsereg gyorsan a hatalmába kerítette a Skype Twitter oldalát, és ott a Microsoftra nézve kompromittáló felhívások tömkelegét posztolta világgá.

De ez nem volt elég, hiszen a Snapchat is áldozattá vált, jórészt az önhibájából, hiszen a biztonsági hiányosságról már hónapokkal korábban tudtak, csak nem érdekelte őket - mint ahogyan bocsánatot sem kérnek az eset miatt.

Egyes bűnözők meg áruba bocsátották - mintegy 2500$ értékben azt az alkalmazást, amellyel weboldalak sérülékenységeit kihasználva lehet egy adott kiszolgálóra betörni, és ott mindenféle dolgot művelni.

Nem utolsó sorban tegnap jelentették be, hogy komoly támadás érte az OpenSSL.org hivatalos webszerverét is. A nyílt forráskódú adattitkosítást fejlesztő szervezet közölte, hogy a szoftver forráskódja nem kompromittálódott, azaz a támadók nem tudták azt úgy módosítani, hogy a letöltők esetleg a módosított szoftverrel saját védelmüket gyengítsék.

Jó hír is van

Rejtő Jenő - Piszkos Fred a kapitányBár halálhoz kötődik...

70 éve halt meg Rejtő Jenő, így a szerzői jogok már nem érvényesek.

Ennek köszönhetően immár igyen tölthetőek le az író művei szinte minden formátumban - némelyek még hangoskönyvként is elérhetőek.
Az e-book olvasóval rendelkezőknek a .prc formátum letöltése a legideálisabb.

Frissítés

Hiába, no... Ha gyorsan reagál valamire, vagy foglal össze valamit az ember, akkor lemaradhat valamiről.

Úgy látszik, mostanában így járok. De inkább finomítok utólag a dolgon, mintsem legyen idejétmúlt valami, ami az oldalon megjelenik.

Yahoo!Sajnos megint egy olyan hírről kell említést tenni, amely a digitális bűnözéshez kötődik. Pontos információk még nincsenek a dolog technikai hátteréről, de az nyilvánvaló, hogy a Yahoo! webszervereinek egy részét érte támadás, aminek következtében a szolgáltató nyitóoldalán olyan hirdetések jelentek meg, melyek képesek voltak a felhasználók számítógépeit megtámadni.

A támadás ugyanis azt a réteget érte, ahol a Yahoo! a megjelenítendő reklámokat, bannereket tárolja, így véletlenszerűen olyan tartalmak jelenhettek meg december 30-ától kezdődően, amelyek ártó kódot tartalmaztak.

A becslések szerint akár 27ezer fertőzés is bekövetkezhetett egyetlen óra alatt, zömében brit, francia és román területen (ezek adták a ferőzések kétharmadát).

A támadást a böngészők java komponensének sebezhetőségére alapozták (sajnos, a java beépülők évek óta komoly biztonsági kockázatot jelentenek).