Már az EU csúcson is a PRISM botrány a téma, legalábbis minden hétre jut belőle egy-két morzsa, amin lehet rágódni.

A németek egyre komolyabban gondolják, hogy az levelezési útvonalakat (német feladó, német címzett esetén) kizárólag belföldi szerverekre korlátozzák, és ha egy levél címzettje az országon kívüli, akkor a felhasználót figyelmeztessék a kockázatokról.

Valószínű, hogy a politika is beszáll a ringbe, főleg most, hogy kiderült: legalább harmincöt vezető európai politikus (vélhetőleg még Merkel privát telefonját) is lehallgatta az NSA.

Ám biztos nem ezen hírek kapcsán, mert még az újabb kiszivárogtatás előtt felröppent a hír, hogy az EP felfüggesztené az adatcsere-egyezményt az USA-val, amíg nem tisztázódnak az ügyek, és az Egyesült Államok nem hagy fel avval a gyakorlattal, hogy a szövetségesei után is minden eszközzel kémkedik.

A vihar nem csak ezen a kontinensen nem akar csillapodni, az USA-ban is egy helyi jogvédő szervezet ismert emberekkel támogatva kampányol az NSA ellen.

És hogy visszakanyarodjunk az EU csúcs aktuális témájához, zárszóként álljon itt egy csütörtöki idézet - nem kis szarkazmussal a célzásban - Herman Van Rompuy ET elnöktől:

Most pedig kapcsoljuk ki az iPadeket, és lássunk neki Európa digitális ügyeinek!