Mint látható, a héten kissé elfoglalt voltam, így nem nagyon születtek bejegyzések.

Pedig lenne/lett volna miről írni, de annyi nappal lemaradtam velük frissességben, hogy inkább csak blogolnék róluk, amolyan Ez történt a héten stílusban.

Persze nem leszek rest hozzáfűzni egy-két megjegyzést.

Cisco előrejelzés

Ez elég érdekes, és merész húzás a Ciscotól. Azt jósólják ugyanis, hogy 2017-re a négyszeresére fog duzzadni a felhő alapú adatforgalom - a próféta szóljon belőlük, bár azt azért nem árt, ha tudjuk, a jelentés 2012-2017-es időszakról szól, így vélhetőleg nem az idei év a kiindulópontja a számításoknak.

A merészség abból fakad, hogy pont most teszik ezt közzé, amikor a nagy szolgáltatók felhőstruktúráiból épp menekítik ki az adataikat az NSA botrány kapcsán azok a cégek, amelyek nem USA kötődésűek, és amelyeknek van mit félteniük.

Igaz, a legtöbb esetben privát felhőbe telepítik ezeket a rendszereket, így vélhetően nem a technológiával van a baj.

A brazil válasz

És ha már az NSA szóba került, a botrány kapcsán Brazília is döntést hozott: államigazgatási területen külön levelező rendszert fognak használni, hogy védjék az érdekeiket a matató szemek/kezek elől. És ezt pont avval indokolták, hogy elegük van abból, hogy az USA gazdasági érdekei kapcsán a Petrobras után (is) kémkedik.

Lemondások

Talán nem a brazil helyzet miatt, de avval egy időben jelentették be: távozik az NSA éléről Keith Alexander tábornok és helyettese, John Chris Inglis.

Nyilván való, hogy a két eset között nincs összefüggés, de azért érdekes, hogy a két hír egymáshoz elég közel látott napvilágot.

Azt hihetné az ember, hogy már akkor is minden Snowdenről szól, amikor nem is csinál semmit, pedig tényleg. Mi lenne, ha még újabb morzsákat is szivárogtatna?

Meg is tette.

Az NSA mindent tud

Legalábbis a legutóbbi kiszivárogtatás szerint.

Kapcsolati listák, címjegyzékek, ki- kivel levelez, ki- kivel nyaral, ki- kivel, mikor és hol mit csinál - írja a The Washington Post legújabb cikke.

Persze a Google rögtön reagált, miszerint ez nem tőlük származik, és szinte szóról szóra - mint anno, a botrány kitörésekor is -, ugyanezt nyilatkozta a Facebook és a Microsoft is.

Erről az jut az eszembe, amikor a Shrek 2-ben elkapják az őrök a Csizmás Kandúrt, és egy zacskó fehér port vesznek ki a zsebéből, mire ő csak annyit mond:

- Az nem az enyém! (0:50-nél a videón).

Fény derült a betörésre

Múltkori blogbejegyzésemben volt szó egy DNS eltérítéses támadásról, amelynek áldozatául esett néhány biztonsági cég. Nos, napvilágot látott, hogy hogyan sikerült eltéríteniük a weboldalakat.

Nos, roppant vicces módon: faxszal.

Kiderítették, hogy az adott domaineknek melyik cég szolgáltatja a DNS-t, és annak a cégnek küldtek csak egy hivatalosnak faxot az új adatokkal...

Ez kérem, mindennek a netovábbja! Sokszor szégyenlem, hogy a harmadik évezredben sok helyen még a faxot ennyire nagyra becsülik... Van, ahol elengedhetetlen, hogy ne faxot küldjünk, mert a szolgáltató megköveteli, holott a minimum az lenne, hogy emailben, kizárólag érvényes digitális aláírással hitelesítve lehessen csak ilyet tenni - vagy személyesen befáradni.

Vagy - és ami a legjobb megoldás - saját DNS szervert üzemeltetni, hátha nem írnánk át a rekordokat, ha kapnánk magunktól egy faxot ilyen kérelemmel.

Ubuntu 13.10

És úgy mellékesen megjegyzendő, hogy a tegnapi napon (egy napon a Windows 8.1 kiadásával) megjelent az Ubuntu Linux 13.10-es, azaz a tizenharmadik évad tizedik havi kiadása.