Egyszerűen nem hiszem el...

Manapság, amikor a média IT része is a nagynevű felhőszolgáltatók megbízhatóságát vitatja - főként, ha az ráadásul az Egyesült Államokhoz kötődik -, jobbnál-jobb ötletekkel áll elő, hogy hogyan szolgáltassuk ki még jobban a privát szféránk utolsó cseppjeit is.
Mintha csak arról lenne szó, hogy amiket írnak, azt el sem olvassák. Vagy úgy írják le, hogy annak tartalmával nincsenek tisztában.

Igen, kicsit zabos vagyok megint.

Itt ez a cikk - és bár idézni fogom, úgy a tisztességes, ha van rá egy link. Nézzük, miről is szól.

A fotóink felhőben való tárolásához számos kiváló lehetőség közül választhatunk. Az egyik az Adobe Revel, amely egy szinkronizálásra szakosodott szolgáltatás: a képeink bárhol megjeleníthetőek iOS és OS X alatt, valamint a weben is. Korábban Windows alól csak webes felületen lehetett elérni, de egy ideje már Windows 8-ra és RT-re is van app az Adobe Revelhez.

Vegyük sorba, miről is van szó...
Ismét egy nagy amerikai cég, aki szívesen tárolja a személyes adatainkat - még ha azok képek is - ez a dolog eddig rendben van (nem, nagyon nincs rendben, de ez már közhelynek számít).

De kliens miért van csak Apple és Windows termékekhez? Mert a mobil eszközök döntő többségén Android fut? De ez is csak egy dolog...

A Windows mobil eszközökhöz ott a Zune, az Apple termékekhez az iCloud - mindezt a termék gyártójától. Miben nyújtana többet az Adobe?

A Revel automatikusan menti a felhőbe a képeinket, így azokhoz akármelyik eszközről hozzá tudunk férni. Még jobb, hogy alapvető képszerkesztő funkciókat is kínál az app, ráadásul szűrőket is találunk benne. Sajnos a Revel mindössze az első hónapban ingyenes korlátlan importálással, utána be kell érnünk havi 50-nel, vagy fizetnünk havonta 6 dollárt.

Automatikus mentés - hmm... minden konkurens termék tudja. Szűrők - ezt inkább készítéskor használja az ember, tudja a fotó app.

És még nem is ingyenes...

Nem értem, mitől lesz ez versenyképes? Miért ölt ebbe egy csomó pénzt az Adobe?

Elképzelem az alábbi szituációt: Béla ott lakik a T3SCO mellett, nyilván oda fog járni vásárolni, mert lusta, és utazni is költséges vagy kényelmetlen. Dezső az AUCH4N mellett lakik, ő pont ugyanezek miatt jár oda vásárolni, nem máshová.

Erre jön az Adobe, aki azt hirdeti, hogy véres hurkát nála kell venni, mert tök jó - igen, amúgy ugyanattól a hentestől veszi mind a három piaci szereplő, de ez nem lényeg... Nekik.

Mindemellett itt az ownCloud.

Ugyanezeket a funkciókat tudja, a szerverszoftver tök ingyen van, és az adataink nem másnál vannak, mi magunk vigyázhatunk rá. Igen, föl kell építeni hozzá a kertben egy barbecue-t, de mi süthetjük meg a hurkánkat úgy, ahogyan azt mi szeretnénk, és minden funkciónk megvan, ami a fenti példákban szerepel. Ingyen.

Nem értem, mit akar az Adobe?

Ha valaki tudja, írja már meg nekem!