Szuperbiztonságos felhőt ígér a Symantec az ügyfeleinek az új Norton Zone nevű szolgáltatásával.

Megnéztem, hogy mit nyújtanak, mi az, ami esetleg valami új, valami más, mint más szolgáltatóknál - vagy esetleg az ingyenesen elérhető ownCloud megoldásnál - és nem estem tőle hasra.

Sőt!

Egyszerűen nem látom, hogy mitől jobb, mitől biztonságosabb, mint más megoldás főleg azon hírek tükrében nem látok változást, amelyek az utóbbi időben komolyan foglalkoztatják a közvéleményt. De ne szaladjunk ennyire előre, elemezzük ki pontról-pontra, hogy mit nyújtanak, és vessük össze a többi szolgáltatóval/megoldással.

Megosztás

Share a folder with friends, family or co-workers and everyone can access, edit and share anything with you in that folder. And when you put your Stuff into Norton Zone, you can access it across your devices, magically in sync.

Vagyis megoszthatjuk az adatainkat másokkal, és elérhetjük az adatainkat a többi eszközünkön is. Kiváló, ez eddig semmi újat nem mond (de főleg nem nevezném varázslatosnak), amit más megoldás ne tudna.

Meghívás(?)

You can invite as many people as you want to share a folder with you. If you no longer feel like sharing, just remove that person from having access to your folder.

Vagyis szólhatok másoknak, hogy tegye felhőbe azt, amit nekem akar küldeni, és ossza meg velem. Tyű.

Ez komoly feature? ownCloud alatt lehet csinálni írható publikus megosztást, így valaki megoszthat velünk fájlokat úgy, hogy csak emiatt ne kelljen regisztrálnia sehová. Ez a funkció konkrétan fölösleges.

Megjegyzés

Your collaborators can comment on what you’re sharing making collaboration safer, easier and — dare we say — more fun than ever before.

Itt valami csoportmunkaféleséget emlegetnek, holott ez pont olyan, mint amit a Facebook csinál a képekhez/posztokhoz fűzött megjegyzésekkel. Ha ez komoly szolgáltatás, akkor tapsot érdemel, de ez sem tűnik egy innovatív ötletnek.

Tartalomszűrés

Norton Zone automatically scans for malware and viruses before anyone downloads any file you’ve shared.

Na, ez a vicc! Azaz: semmit nem enged a megosztásból letölteni másoknak, ami esetleg kártékony. A kérdés inkább az: miért engedi feltölteni?

Egyébként vírusellenőrző funkciója is van az ingyenes ownCloud-nak.

Linkek küldése emailben

Create a link to any file in your zone and email that link to your friends and family. They can easily download the file with one click — no need to think about file size or email restrictions. You can even post a link on your Facebook wall, keeping full control of your files with link expiration and download limit settings.

Vagyis elküldhetjük a megosztott fájlra mutató internethivatkozást (akár egy Facebook posztban is), és nem kell a fájlt magát küldözgetni.

Óriási találmány, az ownCloud régóta alkalmazza, sőt, a linkjeinket jelszóval is védhetjük, megakadályozva azt, hogy illetéktelenek is hozzáférjenek.

Még mindig nincs új a nap alatt.

Azonnali megosztás

On your mobile phone, you don’t even have to wait for the file to download before you share. Just tap the link icon and send the link to anyone.

Vagyis úgy oszthatunk meg dolgokat a mobil kliensen keresztül, hogy azt nem kell előzőleg az eszközre letöltenünk.

Az ownCloud klienseiben a megosztás még nem elérhető (csak a webfelületen), ám más szolgáltatók (pl. Dropbox, Ubuntu One - a teljesség igénye nélkül) nincsenek híján ennek a funkciónak, így hát ez sem új.

Eszközök, platformok támogatása

Access Norton Zone from your laptop, tablet or smartphone — it doesn’t matter what’s in front of you. You’ll have immediate access to the latest version of all your files in Norton Zone because everything in your zone folder automatically syncs across devices.

Norton Zone works great on Mac OS, Windows, Windows RT, iPhone, iPad, and Android devices. Each app is designed to take advantage of the devices’ unique technology and security advantages.

A „nem számít, hogy mi van előtted kicsit erős. Ugyanis miről van szó? Microsoft, Apple termékek és az Android. A többi szolgáltató zöme támogatja a Linuxot is, mint platformot, és a Norton listáján semmi olyan nincs, amit a többi ne tudna. Ellenben szegényesebb.

Nézetek

You can share from your smartphone or your tablet-invite contributors right from your mobile device. Sort your files by file type. And see a full list of all the activities associated with your Norton Zone account, on any smartphone, tablet, or desktop.

Nem biztos, hogy pont a mobiltelefonon akarom nézni a fiókom eseménynaplóját, és mindenféle sorrendbe rendezgetni a fájlokat, de akinek ez a kedvenc időtöltése, annak sok sikert hozzá.

Maga a funkció az ownCloud alatt is elérhető, de nem a mobilkliensen, ez tény. Az, hogy ez mobilon is elérhető, igazából nem nagy kunszt.

Biztonság

With more than 25 years of experience in protecting people’s digital lives, Norton is the leader in security. As we build our services, we conduct rigorous reviews and tests — like threat modeling, penetration tests, and multiple security audits. Share away on any device because we got your back.

Végre valami jó téma, de amiről szól, az lehangoló. Rövid kép arról, hogy a Symantec már 25 éve foglalkozik a digitális egészségünkkel, ám semmi konkrétumot nem mond. Ez marketingrizsa.

Titkosítás

We encrypt your files when they’re transferred to our data center, and when they’re stored there. We also manage our own data center — we don’t leave that to anyone else. That way, we can use our expertise and experience in security to keep your data safe.

Újabb marketingrizsa arról, hogy az adatainkat titkosítva tárolják, és nem engedik, hogy mások hozzáférjenek. Kivéve - tenné hozzá Snowden -, ha az NSA hazafias kötelezettségre hivatkozva hozzáférést nem kérne tőlük, mert erre ugye az USA-ban törvény van. És mivel a titkosító kulcs nem a felhasználónál van, hanem náluk, az adatokhoz a Symantec (és akinek kénytelen ezt megengedni) korlátlanul hozzáfér.

Vagyis ez konkrétan nem igaz.

Mi rendelkezünk az adatainkkal

In Norton Zone, you own your own data. Your Stuff will always remain yours. And we’ve built in controls that let you manage sharing — on your terms. Add people to share, remove them any time, and manage the links you create.

Vagyis mindent az adatok tulajdonosa határoz meg: ki férhet hozzá, ki oszthat tovább, stb. stb. Semmi új, amit más szolgáltatás ne tudna.

Amit nem tud

Nyilván nagy feneket kerítettek volna neki, ha tudná a rendszer - hiszen olyan egyértelmű dolgokat is felsoroltak, amik nélkül ma egy felhő alapú fájlszinkron életképtelen -, de nem tették, ezért feltételezhetjük, hogy nincs rá lehetőség:

 1. Felhasználó oldali titkosítás
  Vagyis a felhasználó nem védheti saját jelszóval a fájljait - ownCloud alatt lehetséges
 2. Jelszóval védett linkek
  Említettem fentebb, csak olyan linket hozhatunk létre, amihez mindenki hozzáfér - az ownCloud tud ilyet
 3. Több felhőfiók összekapcsolása
  Az ownCloud alatt pl. felcsatolhatjuk pl. a Google drive-unkat is, és azon az ownClouddal titkosítva is tárolhatjuk az adatainkat.
 4. Törölt elemek visszaállítása
  Erről egy szó sincs, az ownCloud tud ilyet.
 5. Fájlok korábbi verzióinak visszaállítása
  Erről sincs szó, az ownCloud ezt is tudja.
 6. Zenetár, képgaléria
  Multimédiás képességek nincsenek hirdetve, pedig néha hasznos tud lenni - az ownCloud is tudja.
 7. PIN használata a mobil eszközökön
  Semmi ilyenről nem írnak, pedig fontos biztonsági funkció, amit az ownCloud is tud.
 8. Mobil eszközzel készített képek automatikus feltöltése a felhőbe
  Erről sincs szó, pedig ezt nem csak az ownCloud tudja, hanem az iCloud is.

Vagyis ismét oda jutottunk, hogy a sajtó felkap valamit, ami egy nagy név berkeiből felröppen, elindul a hype hadművelet, jönnek a dicséretek innen-onnan, holott semmi olyan nem történt, ami ne lenne elérhető másnál évek óta, sőt, annál még kevesebb...

Igazából úgy fest az egész dolog, mint amikor a negyedikes Pistike sikeresen elvégez egy összeadást, és ebből országos hír kerekedik.

Forrás: Symantec Norton Zone