A napokban olvastam a Bitport érdekes cikkét, ami azt fejtegeti, hogy milyen jogi útvesztői lehetnek annak, ha a munkáltató nem szabályozza a dolgozók saját eszközeinek (telefon, tablet, esetleg notebook) használatát a vállalati környezetben.

Ehhez hasonló témában már volt egy hír, de most nézzük át részletesen, hogy milyen lehetőségekkel élhet a munkaadó.

Négy lehetősége van minden munkáltatónak arra, hogy az eszközök használatát szabályozza.

Tiltás

Azaz, a munkáltató megtiltja, hogy ezeket az eszközöket az emberek használják. Evvel két probléma van.

Az egyik, az ellenőrzés. Hogyan ellenőrzi a munkáltató, hogy a telefonon nincs bekapcsolva a wifi?

A másik az eszköz teljes kitiltása. Hogyan ellenőrzi, hogy nincs a dolgozónál telefon, és hogyan ellenőrzi aszt, hogy az ajtón kilépve nem kapcsolódik-e a dolgozó a még elérhető vállalati wifi-re?

A tiltás ilyen módon mindennél rosszabb, mert a dolgozót trükközésre készteti, a munkáltatónak meg hamis biztonságérzetet ad.

Engedélyezés, de ellenőrzéssel

Azaz, a munkáltató a dolgozó saját eszközét auditálja, bármikor ellenőrizheti.

Súlyos hiba, ugyanis a dolgozó saját eszközein a saját, személyes adatai találhatóak, és ha a munkáltató a dolgozó adataihoz íly módon fér hozzá, avval súlyosan megsérti a személyiségi jogokat, és emiatt bizony egy esetleges perben veszítene.

Engedélyezés, feltételek nélkül

Azaz, a munkáltató nem törődik a dologgal.

Ismét egy súlyos hiba, mert a hálózaton hozzáférhető, a cég szempontjából fontos, és bizalmas információk korlátlan kiszivárogtatásához járul hozzá.

Szabályozás

Természetesen nem jogi, hanem technológiai úton. Azaz, a munkáltató nem köti meg a dolgozót abban, hogy a saját eszközeit használja, ám az íly módon, a vállalati hálózatra csatlakozott eszközökkel nem elérhető a vállalati belső infrastruktúra, csak és kizárólag olyan csatornákon keresztül, ahol azt a munkáltató naplózni és ellenőrizni tudja.

Az internethez való hozzáférést is lehet úgy szabályozni, hogy a mobil eszközök forgalma ne veszélyeztesse a vállalat működéséhez szükséges sávszélesség meglétét.