Mivel a Windows XP hivatalos támogatása jövő tavasszal véget ér, sokaknak el kell gondolkodnia azon, hogy mire fogja lecserélni - ha egyáltalán megteheti - a régi XP-jét.

München városvezetése érdekes elhatározásra jutott.

2000 darab Ubuntu 12.04-es verziójú telepítő lemezt rendeltek be a helyi könyvtárak számára, amit ingyenesen annak a rendelkezésére bocsátanak, akik az XP-ről inkább Linuxra váltanának.

De miért is lehet alternatíva a Linux?

Köztudott tény, hogy az XP a Microsoft egyik legjobban sikerült operációs rendszere. Erőforrásigénye minimális, és valóban egy jól használható, nagyon eltalált rendszer.

Pont ez okoz problémát a Microsoftnak, ők ugyanis már legszívesebben a Windows 8-at árusítanák csak. Evvel azonban az a baj, hogy abban az időben, amikor az XP igazából teret nyer, akkor volt a legnagyobb informatikai robbanás, nagyon sok háztartásba akkor került számítógép, sok esetben több is.

Nagyon sok a kiöregedett hardver a lakosság körében, amelyeken az XP még kiválóan muzsikál, és a Windows 7/8-ra váltás az egyes elemek cseréje nélkül gyakorlatilag lehetetlen.

Arról nem is beszélve, ha most nagyon sokan a csere és a hardverfelújítás mellet döntetének, elképesztő mennyiségű veszélyes hulladék keletkezne a régi, de még használható kidobott alkatrészekből.

Mivel a Linuxok zöme sokkal kisebb erőforrásigénnyel rendelkezik, mint a a mai Windowsok, komoly létjogosultsága van a döntésnek, ugyanis a legtöbb esetben mindenféle hardvercsere nélkül felújítható a rendszer - gyakorlatilag költségek nélkül.

Igen, a Linuxok alatt nem lehet játszani olyan játékokkal, mint a Windows alatt - de lássuk be: aki ilyen játékokkal játszik, már réges rég Windows 7 alatt teszi ezt.

Forrás: PCWorld