Tegnapi írásomban elhangzott ez a kifejezés: HOAX

Biztos vagyok benne, hogy nem mindenki tudja, hogy pontosan mit ért az IT világ ez alatt, ezért úgy gondoltam, hogy megpróbálok magyarázattal szolgálni, hátha mondok újat.

A hoax egy angol szó, magyarul félrevezetést jelent. Igazából az informatika elterjedésével vált népszerű szórakozási formává, mivel annyira felgyorsult a kommunikáció, hogy néha sokkal több időbe telik kideríteni a tényleges igazságot, mint kitalálni és megalkotni egy ütős kis tréfát.

Régen is voltak olyanok, akik álhíreket terjesztettek, azokat egykoron pletykának, mondvacsinált történetnek nevezett a köznyelv, újabban már az ehhez kapcsolódó, nyugatról átvett urban legend kifejezést használjuk.

Az informatikában – mivel a lehetőségek eléggé sokoldalúak – sok -féle átverés létezik. A legmeggyőzőbbek a videók és a képek, de ezek főleg a széles sávú internet elterjedésével szaporodtak meg. A hoax-ok hőskorát mindenképpen az e-mailben terjedő átverések kezdték.

Vannak, akik kreatív ötleteiket ilyen képek-videók megalkotásában élik ki, azonban nagy különbség van a hozzáálláson: míg egyesek azt mutatják meg, hogy ilyet is lehet csinálni, mások megpróbálják elhitetni velünk, hogy ezek léteznek, és még sokszor összeesküvés-elméleteket is gyártanak mellé. Nos, ez utóbbiakat nevezzük a szó igazi értelmében vett hoax-nak.

Nézzünk néhány példát.

Videók

Láttunk már videót idegen űrhajósok boncolásáról – ügyesen, fekete-fehérre alakított felvételen –, ám ebben a kategóriában mindenképpen a viccesnek beállított felvételek azok, amelyek a videó megosztó portálokon is terjednek.

Az alábbi videó a hőskorból származik, amikor ezeket a felvételeket még e-mailben küldözgették.

Figyelem: a felvétel nem valódi, senkinek sem esett bántódása!

Képek

Gyakori kifejezés, ami szintén a köztudatba épült, ha egy gyanúsan tökéletes, vagy gyanúsan meghökkentő képet látunk: fotosop.

Igen, a grafikus programokkal veszedelmesen élethű dolgokat produkálhatnak azok, akik kitanulták ezen programok csínját-bínját, ezért sem árt, ha nem mindig hiszünk a szemünknek.

Nagyon jó szórakozás az, ha pl. az erre a célra született humandescent.com-on körbenézünk, itt igen érdekes és bizarr kreálmányoknak lehetünk tanúi, viszont köztudott, hogy ezen az oldalon csupa-csupa hamis képpel találkozhatunk, melyeket nem próbálnak igazként tálalni, ellentétben például a lenti képeken látható különös dolgokkal.

Figyelem: ezek a képek megtévesztésen alapulnak, nem valódiak:

Levelek

Általában ezek teszik ki (sajnos még ma is) a hoax-ok krémjét, hiszen célzottan küldhetőek, akár lánclevélként, a létező összes ismerősnek továbbítva, és felhívva a figyelmét arra, hogy másnak is küldje tovább, mert az ügy olyan komoly, hogy ezt mindenkinek tudnia kell, vagy busás jutalom jár érte, vagy csupán olyan szerencséje lesz tőle, mint amiről még álmaiban sem reménykedhetett eddigi élete során.

Hozzá kell tenni, az ilyen levelek egytől-egyig szemenszedett hazugságok, és károsak. Aki bedől nekik, az – még ha tudatlanul is – épp olyan károkat okoz, mint aki az egészet elindítja, függetlenül attól, hogy valóban e-mailben jött-e az üzenet, vagy egy közösségi portálon kaptuk valakitől.

Nézzük, miért.

Ha XY kap egy üzenetet, és továbbküldi az összes ismerősének, abból a legenyhébb esetben is keletkezik 50 üzenet. Az 50 ismerősből tegyük fel, hogy csak 10% veszi komolyan, és továbbküldi újabb 50 embernek, ez már 250 üzenet, amit ha ismét csak a 10% küld tovább, az már 750 üzenet, és így tovább.

Egy idő után az internetszolgáltatók szervereit ez annyira leterheli – főleg, ha az üzenetben egy jó kis 4-500kb-os PPT prezentáció is lapul –, hogy a szolgáltatás minősége sérül, mi meg nyafogunk, hogy lassú az internet, késnek a levelek, megtelt a postafiókunk, stb. Pedig a problémát mi magunk okoztuk avval, hogy mindent elhiszünk, amit egy ismerős küldött – akit szintén átvertek.

Fontos: ne vegyük ezeket komolyan, de legalábbis ne küldjük tovább!